Het verkooptraject

Een huis verkopen is voor ons dagelijkse kost, voor jou is het iets dat je niet elk jaar doet. Misschien is het zelfs wel de eerste keer. Daarom kun je hier lezen hoe het verkooptraject van een huis stap voor stap verloopt zodat je precies weet waar je aan toe bent.

Hoe verloopt het verkooptraject?

1. Persoonlijk oriëntatiegesprek

We beginnen met een vrijblijvend oriëntatiegesprek. Een huis verkopen is niet niks. Je wilt met de juiste makelaar in zee gaan. Tijdens dit vrijblijvende gesprek:

  • komen we bij je langs om kennis te maken en ervaar je meteen of het klikt;
  • bespreken we de reden van de verkoop en horen we graag welke verwachtingen jij van ons hebt;
  • leggen we uit hoe een verkooptraject eruit ziet, wat het kost en wat de voorwaarden zijn;
  • bekijken we je woning van binnen en buiten om vervolgens, in stap 2, een onderbouwd verkoopadvies te kunnen geven.

2. Verkoopadvies

Met de woningopname bij de hand gaan we aan de slag met het verkoopadvies. Wij investeren tijd en energie in een uitgebreid vooronderzoek opdat wij jou een eerlijk beeld willen schetsen. Van daaruit stellen we een verkoopadvies op. Je vind daarin de te verwachten verkoopopbrengst, de meest ideale vraagprijs en de verkoopstrategie die bij jouw situatie past. Je ontvangt ons advies per e-mail, maar een persoonlijke toelichting in een vervolggesprek is ook altijd mogelijk.

3. Presentatie

Geïnteresseerde kopers komen pas als de vraagprijs en de presentatie van je woning aantrekkelijk is. Daarom zorgen we naast het bepalen van de juiste vraagprijs ook voor een goede, uitnodigende eerste indruk. Als wij je woning verkopen dan:

  • kun je gratis gebruik maken van het advies van onze professionele woonstylist;
  • zorgen wij voor een professionle fotoreportage, interactieve plattegronden en (digitale) verkoopbrochures;
  • kun je optioneel de presentatie uitbreiden met 360º foto's of woningvideo's;
  • presenteren wij je woning op onze website, regionale en landelijke websites waaronder Funda.nl;
  • plaatsen we, in overleg met jou, een 'te koop'-bord zodat ook voorbijgangers op je woning attent gemaakt worden.

4. Bezichtigingen

We plannen, in overleg met jou, de bezichtigingen en leiden de mensen rond in je woning. Tijdens deze bezichtigingen hoef je zelf niet thuis te zijn, sterker nog: het is zelfs beter van niet. Potentiële kopers durven vaak vrijuit te spreken en meer te vragen aan een makelaar als de verkoper niet aanwezig is. We plannen voldoende tijd in voor elke bezichtiging en zijn op tijd aanwezig om, indien noodzakelijk, gordijnen/rolluiken te openen en verlichting aan te maken. Vanzelfsprekend ontvangt je na elke bezichtiging een terugkoppeling met de eerste reactie van de kijker(s).

5. Onderhandelingen

In nauw overleg met jou voeren wij de onderhandelingen met de mogelijke koper. De verkoopprijs is belangrijk, maar ook afspraken over de overdrachtsdatum, ontbindende voorwaarden en de mogelijke overname van roerende zaken dienen tijdens de onderhandelingen besproken te worden. Wij adviseren je, maar uiteindelijk beslis jij of en met welk bod je akkoord gaat.

6. Koopovereenkomst

Als er overeenstemming is bereikt dan stellen wij de koopovereenkomst op. In deze overeenkomst worden alle gemaakte afspraken schriftelijk vastgelegd. Jij en de koper ontvangen de koopovereenkomst eerst als concept, als alles duidelijk en akkoord is gaan we over tot het ondertekenen van de koopovereenkomst.

7. Verkocht onder voorbehoud

Een koper heeft vrijwel altijd een financiering nodig voor de aankoop van een woning. In dat geval is er een ontbindende voorwaarde van financiering van toepassing en is uw woning 'verkocht onder voorbehoud' totdat de financiering van de koper definitief rond is. Wij houden de gestelde termijnen voor het verkrijgen van de financiering en de bankgarantie/waarborgsom in de gaten en houden tussentijds contact met de koper van uw woning.

8. De overdracht

Wij zorgen ervoor dat de getekende koopovereenkomst naar het notariskantoor wordt verzonden. De notaris wordt gekozen door de koper. De notaris stelt de concept akte van levering op die wij uiteraard voor u controleren. Voorafgaand aan het passeren van de akte doen wij de zogenaamde eindoplevering. Een laatste inspectie van de woning waarbij wij, jij en de kopers een laatste ronde door de woning maken en tevens de meterstanden worden genoteerd.

9. Nazorg

We doen er alles aan om het verkooptraject zo soepel mogelijk te laten verlopen. Toch kunnen er na het passeren van de akte nog vragen zijn van jou of de koper. Ook dan staan we uiteraard voor jou en de koper klaar.

Download ons gratis Verkoop Magazine