Hoge woningprijzen, meer overwaarde

Senioren stellen overwaarde veilig

Steeds meer senioren nemen de stap en besluiten om hun huidige (vaak grote) woning te verkopen om vervolgens een kleinere woning te kopen of te huren. Het is een trend die we al enige tijd signaleren. Het feit dat senioren de hypotheek op hun bestaande woning vaak geheel of grotendeels hebben afgelost in combinatie met de (nog steeds) stijgende woningwaardes zorgt voor een aanzienlijke overwaarde. Het verkopen van de woning is een manier om deze overwaarde om te zetten in geld. Deze opbrengst kan vervolgens geheel of gedeeltelijk worden gebruikt voor de aankoop van een nieuwe en kleinere woning. Daarnaast wordt het geld gebruikt om een financiële buffer te hebben, als aanvulling op het pensioen of natuurlijk om leuke dingen te doen zoals het maken van reizen.   

Meer comfort en veiligheid

Kleiner wonen is niet de enige reden om de huidige woning te verlaten. Steeds meer senioren kiezen ook voor een woning die meer comfort biedt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan levensloopbestendig wonen. Hoe fijn is het om, als u nog vitaal bent, zelf de beslissing te kunnen nemen om gelijksvloers of kleiner te gaan wonen. Dit geeft een ander gevoel dan wanneer lichamelijke beperkingen u min of meer verplichten tot verhuizen.

Kleinere woningen met een kleinere tuin zorgen daarnaast voor minder onderhoud. En ook de omgeving is belangrijk. Alhoewel senioren niet graag verhuizen uit hun eigen vertrouwde omgeving is een veilige omgeving of een omgeving waar noodzakelijke voorzieningen makkelijk te bereiken zijn ook iets waard.

Ook senioren kunnen een hypotheek afsluiten

Alhoewel het vroeger anders was, is het tegenwoordig gelukkig zo dat ook senioren een hypotheek kunnen afsluiten. Uiteraard moet die lening, zoals in alle gevallen, wel financieel verantwoord zijn. Daarvoor wordt er gekeken naar de relatie tussen de hoogte van de lening en de waarde van de woning. Ook wordt het inkomen bekeken waaruit de hypotheeklasten betaald moeten worden. Naast AOW hebben senioren vaak ook een pensioenuitkering waaruit de hypotheeklasten betaald kunnen worden. De combinatie van de huidige lage rente, diverse inkomsten zoals AOW en pensioen en een aanzienlijke overwaarde is het verkijgen van een hypotheek voor senioren ook steeds vaken goed mogelijk.

Woning levensloopbestendig maken

Ook het levensloopbestendig maken van de eigen woning kan aantrekkelijk zijn. Van grote ingrepen zoals het realiseren van een slaapkamer en badkamer op de begane grond tot kleinere aanpassingen zoals het weghalen van drempels of het aanpassen van de badkamer: het draagt bij aan een veiliger huis en meer comfort. Ook hiervoor kan de overwaarde van de woning gebruikt worden, namelijk door het afsluiten van een bouwdepot.

Duurzaam thuis

De Provincie Limburg verstrekt onder de naam stimuleringsregeling Duurzaam Thuis leningen om de levensloopbestendigheid van de woning te vergroten. Daarnaast kan deze lening ook aangevraagd worden voor aanpassingen aan uw woning die een besparing opleveren op het energieverbruik van de woning of die het aandeel duurzame energiebronnen in de energievoorziening verhogen.

Maak de mogelijkheden inzichtelijk

Elke situatie is anders. Zorg ervoor dat u van tevoren alle opties in kaart brengt en overweegt. We helpen u daar graag bij. Bent u benieuwd naar de (over)waarde en de verkoopbaarheid van uw woning? Nodig ons dan uit voor een vrijblijvend en persoonlijk gesprek bij u thuis. Neem ook gerust contact op met ons kantoor als u gebruik wilt maken van ons netwerk van o.a. hypotheekadviseurs, notarissen en architecten.

Neem contact met ons op