Hoe vind je de juiste verkoopmakelaar?

We geven je 5 tips voor het maken van een goede keuze

Hoe kies je de makelaar die bij jou past?

Het kiezen van een makelaar is voor veel mensen lastig. Logisch, er zijn namelijk ook heel veel makelaars om uit te kiezen. Toch is het wel belangrijk om hier aandacht aan te besteden. Natuurlijk, elke makelaar kan je huis verkopen. Maar op welke manier? Past die manier bij jouw visie? En wat kost dat dan?

Voordat je begint met het maken van je keuze is het aan te raden om voor jezelf op een rijtje te zetten waar een goede makelaar volgens jou aan moet voldoen. Welke criteria stel je aan een goede makelaar? Denk hierbij bijvoorbeeld aan: regionale kennis, ervaringen van andere mensen, persoonlijke aanpak en prijs/kwaliteit verhouding.

We geven je hieronder 5 tips om rekening mee te houden bij het vaststellen van jouw criteria en het maken van je keuze. 

1. Wel of niet aangesloten bij een brancheorganisatie?

Het is verstandig om te kiezen voor een makelaar die is aangesloten bij een brancheorganisatie. Laura Makelaardij & Advies is aangesloten bij VBO Makelaar.

Brancheorganisaties stellen kwaliteits- en opleidingseisen aan hun makelaars. Daarnaast werken de aangesloten makelaars met consumentvriendelijke algemene voorwaarden die in samenwerking met Vereniging Eigen Huis zijn opgesteld. In deze algemene voorwaarden staat uitgelegd wat de rechten en plichten zijn van zowel de makelaar als de consument.

Een makelaar die niet is aangesloten bij een brancheorganisatie kan natuurlijk ook een goede makelaar zijn. Vraag in dat geval wel na of die makelaar een relevante opleiding heeft gedaan zodat je ook zeker weet dat hij/zij over de benodigde kennis beschikt. Ook is het aan te raden om in zo'n geval extra goed op de inhoud van de opdracht tot bemiddeling en de algemene voorwaarden te letten.

2. Hoe presenteert de makelaar het aanbod?

Vrijwel alle woningzoekers kijken op internet als ze op zoek zijn naar een koopwoning. Een goede presentatie van je huis op internet is dan ook belangrijk. Je wilt immers niet dat de meerderheid van de zoekers afhaakt terwijl ze je woning nog niet eens in het echt gezien hebben.

Kijk dus goed naar hoe verschillende makelaars hun aanbod presenteren. Is er aandacht besteed aan het verkoopklaar maken van de woning of oogt het huis rommelig? Staan er goed belichte en professionele foto's op internet? Zijn er plattegronden beschikbaar? Hoe uitgebreid is de omschrijving van een woning? Zijn alle objectkenmerken wel ingevuld op Funda?

Een eerste indruk kun je maar één keer maken!

3. Wat kost de makelaar?

Elke makelaar hanteert eigen tarieven. Het is dan ook verstandig om de tarieven van meerdere makelaars te vergelijken. Zorg ervoor dat je de volgende zaken inzichtelijk hebt:
- wat is er allemaal inbegrepen in eventuele opstartkosten en courtage?
- welke bijkomende kosten kun je verwachten?
- moeten er kosten betaald worden bij het intrekken van de opdracht?
- zijn de genoemde bedragen inclusief btw?

Bij Laura Makelaardij & Advies zijn we graag duidelijk en transparant. Wij hanteren dan ook vaste tarieven die we van tevoren afspreken en schriftelijk vastleggen.

4. Plan kennismakingsgesprekken

Selecteer op basis van jouw criteria een aantal makelaars en nodig die uit voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Benut dit gesprek om vragen te stellen en wees kritisch. Tijdens dit gesprek kun je kijken of het 'klikt' en krijg je een gevoel bij de makelaar. Een goede makelaar zal voorafgaand, tijdens en na het gesprek het verschil maken.

Tip: Stel open vragen. Dus niet: Loop jij met de mensen mee tijdens de bezichtigingen? Maar: Kun je mij vertellen hoe jij bezichtigingen aanpakt?

5. Ga op je gevoel af

Kijk bij het maken van je keuze verder dan alleen de kosten van de makelaar of een afgegeven vraagprijs. Want wat als de goedkoopste makelaar telkens niet bereikbaar is? Wat als de hoogst afgegeven vraagprijs niet gebaseerd is op marktonderzoek?

Vergeet naast alle praktische zaken ook je gevoel niet. Een huis verkopen is vaak een emotionele gebeurtenis. Vraag jezelf af of de werkwijze van de makelaar past bij jouw wensen. Heb je het gevoel dat de makelaar zich kan inleven in jouw verhaal en is er een klik? Zo ja, dan heb je de juiste makelaar gevonden!

Contact

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Of kunnen we je misschien verder helpen? Neem dan vrijblijvend contact op met ons.