Transparant koopproces met Eerlijk Bieden

Eerlijk Bieden, wat is het en hoe werkt het?

Momenteel wordt er gewerkt aan een nieuwe wet ‘eerlijk koopproces’. Kopers en verkopers moeten volgens het kabinet meer grip krijgen op de aan- en verkoop van hun woning door het koopproces transparanter te maken. Door dit juridisch vast te leggen, gaan voor alle partijen gelijke spelregels gelden.

Biedlogboek

Eén van de maatregelen om het koopproces transparanter te maken is het invoeren van een geautomatiseerd biedlogboek. Met behulp van dit biedlogboek kunnen alle betrokken partijen, dus verkoper, makelaar én de mensen die een bod hebben uitgebracht, inzien welke biedingen er zijn ingezonden en zo nodig het verkoopproces controleren.

Alle ingezonden biedingen worden anoniem getoond met een exacte datumweergave. Niet alleen de hoogte van de biedingen is in te zien, ook eventuele voorbehouden en voorkeuren voor een opleveringsdatum worden inzichtelijk gemaakt.

Indien er sprake is van een biedingsprocedure waarbij een bod voor een bepaalde dag en tijdstip ingediend moet zijn, worden alle biedingen verzameld en pas ná het verstrijken van de termijn automatisch verzonden naar de verkoper en verkopend makelaar.

Wat is het belang van een biedlogboek?

Het delen van de biedingen en bijbehorende voorwaarden geeft de consument inzicht in het gunnings- en prijsvormingsproces. Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat een verkoper een koper aanwijst die niet het hoogste bod maar wel de voor verkoper beste voorwaarden heeft. Een consument kan deze informatie gebruiken bij het uitbrengen van een volgend bod op een andere woning.

Daarnaast zorgt het biedlogboek voor duidelijkheid en transparantie. In het verleden was een consument bij het vermoeden van misstanden volledig afhankelijk van de informatievoorzieningen van de betreffende makelaar. Met een biedlogboek beschikken alle betrokken partijen nu over een onafhankelijke informatiebron.

Is een biedlogboek waterdicht?

Bij Laura Makelaardij & Advies maken we gebruik van Eerlijk Bieden. De data voor het biedlogboek wordt verzameld binnen het systeem van Eerlijk Bieden. Alle acties worden automatisch vastgelegd en kunnen niet aangepast worden door derden. Op deze manier wordt voorkomen dat er gesjoemeld kan worden met de data.

Het biedlogboek kan gedeeld worden na afloop van de drie dagen bedenktijd of het verstrijken van eventuele voorbehouden. Het logboek wordt alleen gedeeld met kandidaten die een bod hebben uitgebracht op de desbetreffende woning. Om de privacy te waarborgen zijn alle persoonsgegevens geanonimiseerd.

Biedlogboek verplicht in 2023

Alle makelaarsverenigingen, waaronder het VBO, hebben vooruitlopend op eventuele wetgeving het voortouw genomen door alle leden te verplichten het biedlogboek vanaf 1 januari 2023 te gebruiken.

Laura Makelaardij & Advies is met ingang van 1 juli 2022 al gestart met het gebruik hiervan.

Eerlijk Bieden

Bij Laura Makelaardij & Advies maken we gebruik van Eerlijk Bieden. Bij dit systeem is er tevens een mogelijkheid voor de makelaar om een dataroom aan te maken. In de dataroom kunnen alle relevante documenten m.b.t. de woning worden geüpload. Denk hierbij onder andere aan de vragenlijst, lijst roerende zaken, het energielabel en kadastrale gegevens. De dataroom wordt gedeeld met potentiële kopers zodat zij alle benodigde informatie beschikbaar hebben.

Schakel je Laura Makelaardij & Advies in als verkoopmakelaar dan zijn de kosten voor het gebruik van Eerlijk Bieden in combinatie met de dataroom inbegrepen in de courtage.

Meer weten?

Overweeg je je woning te verkopen en wil je meer weten over onze werkwijze en het gebruik van Eerlijk Bieden? Neem dan contact met ons op.

Neem contact met ons op

Download Verkoop Magazine