Nieuw energielabel vanaf 1 januari

Bespaar kosten en vraag voor 1 januari je definitieve energielabel aan!

Voorlopig label is niet voldoende

In 2015 hebben alle huiseigenaren een voorlopig energielabel ontvangen van de Rijksoverheid. Dat voorlopige label is berekend op basis van gegevens die al bekend zijn over de woning. Bijvoorbeeld het type, het bouwjaar en de oppervlakte. Bij de verkoop (en verhuur) moet het voorlopige label worden omgezet in een definitief label.

Bij verkoop van een woning dient er, op het moment dat de akte passeert bij het notariskantoor, een definitief energielabel aanwezig te zijn.

Energielabel aanvragen voor 1 januari 2021

Ben je van plan om je woning op korte termijn te gaan verkopen? Dan is het verstandig om het definitieve energielabel nog voor 1 januari 2021 aan te vragen. Vanaf die datum komt er namelijk een nieuw energielabel dat met een nieuwe rekenmethode wordt vastgesteld. Groot verschil tussen het huidige label en het nieuwe label zijn de kosten voor jou als verkoper.

Het huidige label kun je zelf online aanvragen. Nadat je enkele gegevens hebt ingevuld controleert een adviseur op afstand de door jouw ingevoerde gegevens waarna het label definitief gemaakt wordt. Kosten voor het aanvragen van het huidige label: circa € 10,-. Het huidige energielabel is 10 jaar geldig.

Voor het opstellen van het nieuwe label dient er een adviseur bij je langs te komen in de woning. Naar aanleiding van deze woningopname wordt er een definitief energielabel opgesteld. De kosten voor het nieuwe label bedragen circa € 200,- tot € 300,-.

Wanneer is het verstandig om een definitief energielabel te vernieuwen?

Ook als je al een definitief energielabel hebt, kan het verstandig zijn om dit label te vernieuwen. Bijvoorbeeld als je na aankoop isolatie hebt aangebracht, dubbel glas hebt geplaatst, zonnepanelen hebt geïnstalleerd of een nieuwe c.v.-ketel hebt geplaatst.

Bij de verkoop van je woning wordt het definitieve label namelijk vermeld in de presentatie, dat is verplicht. Het is natuurlijk zonde als daar een minder goed label vermeld wordt, terwijl dat niet meer juist is omdat je diverse dingen hebt verbeterd.

Meer info over het definitieve energielabel

Meer weten? Bij deze enkele handige websites op een rij:

- Bekijk je huidige energielabel

- Energielabel aanvragen

- Meer info over het label vanaf 1 januari 2021