5 Redenen om een keuring uit te laten voeren
Een bouwkundige keuring, ook wel een bouwtechnische keuring genoemd, is een persoonlijk bouwkundig advies bij de aan- of verkoop van een huis. Het bouwkundig rapport geeft een overzichtelijk en uitgebreid overzicht van eventuele gebreken en mogelijk achterstallig onderhoud van de woning die je wil kopen of verkopen. In deze blog vertellen we je meer over wat zo’n bouwkundige keuring nu precies inhoudt, wat het belang ervan is en hoe zo’n keuring bijdraagt aan het nemen van een weloverwogen aankoopbeslissing.
Hoe werkt een bouwkundige keuring?
Een bouwkundige keuring is een grondige inspectie van de bouwtechnische staat van een huis. De keuring wordt uitgevoerd door gekwalificeerde inspecteurs. Tijdens de keuring wordt er gekeken naar diverse aspecten, zoals:
- het dak
- de gevels
- plafonds en wanden
- kozijnen en beglazing
- keuken, toilet en badkamer
- verwarming en warm water
- elektra en brandveiligheid
- water, gas en ventilatie
- kruipruimte, kelder en vloeren
- fundering
- afvoeren en riolering
- balkons en dakterrassen
- bijgebouwen en garage.
Alle bevindingen worden vervolgens verwerkt in een uitgebreide rapportage. Goed om te weten: een bouwkundige keuring is een visuele inspectie van ruimtes die (veilig) toegankelijk zijn. Zo zullen er geen meubels verplaatst worden of afwerkingen verwijderd worden. Het is dus mogelijk dat bepaalde gebreken pas zichtbaar worden wanneer je later zelf afwerkingen verwijdert.
Waarom een bouwkundige keuring laten uitvoeren?
Er zijn verschillende redenen voor het uitvoeren van een bouwkundige keuring:
1. Inzicht in gebreken en kosten
Vanzelfsprekend zullen eventuele bouwkundige gebreken vermeld worden in de rapportage. Daarnaast kun je in het rapport ook informatie vinden over te verwachten(onderhoud)kosten in de toekomst. In het rapport staat een kostenoverzicht voor directe kosten, kosten op termijn en verbeterkosten.
2. Verbeteren onderhandelingspositie
Wanneer je als (potentiële) koper informatie hebt over mogelijke gebreken en te verwachten kosten, dan kun je deze informatie meenemen in de onderhandelingen. Dit is met name interessant bij woningen die al iets langer te koop staan en waarbij onderhandelen een optie is. Bij het uitbrengen van een bod dat lager is dan de vraagprijs, kun je dit verschil tussen de vraagprijs en bod onderbouwen met de bevindingen uit het bouwkundig rapport.
3. Planning onderhoudskosten
Zoals onder punt 1 beschreven kun je in het rapport ook een kostenoverzicht vinden voor de kosten op termijn of kosten voor het aanbrengen van verbeteringen. Dit helpt je met het maken van een realistische budgetplanning en voorkomt financiële verrassingen in de toekomst.
4. Voorkomen 'kat in de zak'
Zeker als je zelf weinig kennis hebt van bouwkundige gebreken, is het aan te raden om een keuring te laten uitvoeren. Zo voorkom je dat je zelf gebreken of grote onderhoudsposten over het hoofd ziet en verklein je de kans op financiële tegenvallers. Schakel je ons in als aankoopmakelaar? Dan doen wij een eerste bouwkundige screening en kunnen we je ook adviseren of een bouwkundige keuring noodzakelijk is.
5. Financiering
Een geldverstrekker kan, zeker bij oudere en gedateerde woningen, eisen dat er een bouwkundige keuring wordt uitgevoerd voordat ze een hypotheek verstrekken.
Bouwkundige keuring Zuid-Limburg
Met regelmaat plannen wij namens onze (aankoop)klanten een bouwkundige keuring in. Wij schakelen hiervoor Perfectkeur in, een landelijk bedrijf met inspecteurs die voortdurend worden bijgeschoold en daarnaast minimaal 10 jaar ervaring hebben in de bouw.
De keuringen worden zoveel mogelijk uitgevoerd door inspecteurs uit de regio. Hierdoor heeft de inspecteur kennis van de lokale bouwstijl en is deze op de hoogte van veelvoorkomende gebreken in deze regio.
Bouwkundige keuring aanvragen
Een bouwkundige keuring aanvragen bij Perfectkeur kan eenvoudig en snel via onderstaand formulier. Je vraagt de keuring rechtstreeks aan bij Perfectkeur. Na het invullen van je adresgegevens krijg je een overzicht van de beschikbare diensten inclusief de bijbehorende kosten.