Wat is een bouwdepot en hoe werkt het?

Veel mensen zijn in de veronderstelling dat de kosten van een verbouwing niet meer mogen worden meegenomen in de hypotheek. Dat klopt niet!

Wat is een bouwdepot?

Kosten voor een verbouwing kun je meenemen in de hypotheek. Dat betekent dat de kosten bij de hypotheek worden opgeteld. Je lost ze samen met je hypotheek elke maand af.

De kosten voor de verbouwing worden op een aparte rekening gezet: het bouwdepot. Een speciale ‘bouwrekening’ dus. Vaak kun je na 2 jaar geen gebruik meer maken van het bouwdepot. Het geld dat na 2 jaar eventueel nog in het depot zit, wordt van de hypotheek afgetrokken. Ben je binnen 2 jaar klaar met verbouwen, is de rekening leeg of heb je er vier maanden geen gebruik van gemaakt? Dan kun je de rekening zelf opheffen.

Hoe hoog mag het bouwdepot zijn?

In Nederland is het zo dat je maximaal 100% van de waarde van je woning kunt lenen. De waarde van de woning wordt vastgesteld door een taxateur. In het geval van een verbouwing wordt er naast de marktwaarde ook een marktwaarde na verbouwing door de taxateur in het taxatierapport vermeld.

De hoogte van het bouwdepot is ook afhankelijk van het soort verbouwing. Het realiseren van een aanbouw zorgt bijvoorbeeld voor meerwaarde doordat deze aanbouw voor meer (woon)ruimte zorgt. Het plaatsen van een nieuwe keuken of badkamer is minder waardevast, deze zaken zijn namelijk nogal smaakgevoelig en zorgen vaak voor een kleinere waardevermeerdering dan bijvoorbeeld een aanbouw. Hierdoor kan zo’n verbouwing vaak niet helemaal in de hypotheek worden meegenomen. Een nieuwe keuken wordt bijvoorbeeld voor 60%-70% in de hypotheek meegenomen, dat betekent dat je de overige 30% of 40% zelf moet betalen.

Energiebesparende maatregelen

Ga je energiebesparende maatregelen treffen? Dan kun je maximaal 106% van de marktwaarde na verbouwing lenen. Zo is er bijvoorbeeld ruimte om zonnepanelen te laten installeren, waarmee je ook weer energie (en dus kosten) kunt besparen.

Betalen uit een bouwdepot

Jekunt zelf geen geld opnemen uit het bouwdepot. Als je gebruik wilt maken van het depot dien je facturen naar de hypotheekverstrekker op te sturen. Zij betalen dan de rekening aan bijvoorbeeld de aannemer of leverancier. Sommige kosten kun je zelf voorschieten en declareren bij de bank. In dat geval is het wel zaak dat je alle bonnen en facturen goed bewaart.

Taxatie waarde na verbouwing

Zoals eerder beschreven dient er bij het afsluiten van een bouwdepot een taxatierapport opgesteld te worden waarin naast de marktwaarde in de huidige staat ook een marktwaarde na verbouwing staat. Wij als taxateur dienen zich voor het berekenen van deze marktwaarde na verbouwing te baseren op een verbouwingsspecificatie. Dit is een standaard model specificatie die je van ons voorafgaand aan de taxatie ontvangt. Hierin vul je de werkzaamheden met bijbehorende kosten in die je uit het bouwdepot van plan bent te bekostigen. Tevens dienen wij van alles dat verbouwd, vernieuwd of veranderd gaat worden foto’s te maken bij de opname van de woning.

Advies en NWWI taxatierapport

Heb je vragen over de mogelijkheden voor het financieren van een verbouwing? Neem dan gerust contact met ons op, we verwijzen je graag door naar een hypotheekadviseur uit ons netwerk. 

Ook voor de benodigde taxatie kun je bij ons terecht. Kijk voor meer informatie ook op de pagina Woningtaxatie of neem vrijblijvend contact met ons op.