Gaan de huizenprijzen stijgen of dalen in 2021?

De voorspellingen voor 2021 verschillen nogal.

Koelt de woningmarkt in 2021 af?

Kort na het uitbreken van Covid-19 werd voorspeld dat de huizenprijzen, na een jarenlange stijging, mogelijk zouden gaan dalen. Vooralsnog blijft een prijsdaling echter uit. Sterker nog, na het afzwakken van de prijsstijging in 2019 trok deze in 2020 weer aan. Bestaande koopwoningen waren in november 8,9% duurder dan in november 2019. Dit blijkt uit onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.

De voorspellingen voor 2021 verschillen nogal. Zo voorspelt de ING een afkoeling van de woningmarkt als gevolg van de coronacrisis. ING verwacht, na een piek in het eerste kwartaal van 2021, dat er eerst een daling te zien zal zijn in het aantal woningverkopen wat vervolgens een effect heeft op de prijzen.

De Rabobank verwacht ook dat het aantal woningverkopen gaat dalen in 2021, echter voorzien zij wel een verdere prijsstijging. Huizenkopers tot 35 jaar betalen vanaf 2021 geen overdrachtsbelasting (bij huizen tot € 400.000), er zijn ruimere leennormen voor tweeverdieners en de hypotheekrentes zijn nog steeds laag. Dit alles zou prijsopdrijvend werken.

De huizenprijzen kunnen in 2021 dalen omdat...

  • Beleggers vanaf 1 januari 2021 8% overdrachtsbelasting betalen (i.p.v. 2%). Dan kan ervoor zorgen dat minder beleggers gaan kopen.
  • De economie een klap krijgt als gevolg van corona en de genomen maatregelen (lockdowns). Ondanks de steunmaatregelen is het mogelijk dat meer mensen hun baan verliezen in 2021.
  • Als gevolg van de financiële onzekerheid kan de rente gaan stijgen. De Europese Centrale bank zorgde met steunpakketten dat dat tot nu toe werd voorkomen, maar blijft dat zo? Een hogere rente zorgt ervoor dat mensen minder kunnen lenen.
  • Woningzoekers gaan afwachten. Waarom zou je nu de hoofdprijs betalen terwijl je over een tijd wellicht kunt onderhandelen over de prijs?

De huizenprijzen kunnen in 2021 gaan stijgen omdat...

  • Beleggers actief blijven op de woningmarkt, simpelweg omdat ze hun geld ‘kwijt’ moeten. Door de lage, of zelfs negatieve rente op spaargeld kunnen ze hun geld beter laten renderen door het aankopen van vastgoed.
  • De overheid met steunpakketten de grootste klappen voor de economie opvangt. In 2020 waren er minder faillissementen dan in 2019 doordat de overheid bedrijven die kantje boord zijn met steunpakketten in leven hield. De werkloosheid valt daardoor tot nu toe mee.
  • De rente nog steeds laag is. Een lage rente zorgt ervoor dat je meer kunt lenen, wat ervoor zorgt dat mensen bereid zijn om meer geld te betalen voor een woning. Uiteindelijk draait het immers om de maandlasten.
  • De leencapaciteit vanaf 1 januari omhoog gaat waardoor tweeverdieners meer kunnen lenen, de studieschuld minder zwaar gaat meewegen en de overdrachtsbelasting voor kopers tot 35 jaar wordt afgeschaft (vanaf 1 april voor huizen tot € 400.000).
  • Er nog steeds veel meer vraag is naar koopwoningen dan dat er aanbod is.

Dus, gaan de huizenprijzen dalen of stijgen in 2021?

Dat valt dus niet te voorspellen. Daarbij zijn er grote verschillen op de woningmarkt, niet alleen regionaal maar ook met betrekking tot woningtype en prijsklasse.

Of dit het juiste moment is om je huis te verkopen hangt af van je persoonlijke situatie. Heb je een flinke overwaarde die je optimaal wilt benutten, dan kan het nu het juiste moment zijn om nog te profiteren van de hoge huizenprijzen. Maar dat is ook weer sterk afhankelijk van waar je vervolgens wilt gaan wonen, in welke prijsklasse wil je gaan kopen en wat voor een type woning zoek je?

Ook voor het kopen van een huis in deze markt moet je goed naar je persoonlijke situatie kijken. Als je momenteel in de horeca werkt is het misschien geen goed idee om het risico aan te gaan. Daarentegen is huren voor middeninkomens ook nog steeds geen aantrekkelijk alternatief, aangezien deze groep niet in aanmerking komt voor sociale huur waardoor ze aangewezen zijn op de vrije sector waar de huurprijzen ook fors hoger liggen (en wellicht nog hoger worden doordat beleggers meer overdrachtsbelasting gaan betalen).

Wil je vrijblijvend advies inwinnen over wat voor jou de beste keuze is? Neem gerust contact met ons op.