5 Tips voor het vinden van de juiste makelaar

 

U wilt uw huis gaan verkopen. Makelaars in overvloed. Maar hoe kiest u nu de makelaar die bij u past? Waar moet u op letten? We geven u 5 tips!

1. Brancheorganisatie
Iedereen mag zich makelaar noemen. Maar jezelf zo noemen staat niet automatisch gelijk aan vaardig of deskundig. Kies een makelaar die is aangesloten bij een brancheorganisatie, zoals bijvoorbeeld VBO. Brancheorganisaties stellen kwaliteits- en opleidingseisen aan hun makelaars. Zo moeten deze makelaars zich jaarlijks laten bijscholen. Bovendien zijn aangesloten makelaars verplicht om te werken met algemene consumentenvoorwaarden.

2. Kosten
Elke makelaar hanteert eigen tarieven. Het loont zich dan ook om de tarieven van meerdere makelaars te vergelijken. Zorg ervoor dat u de volgende zaken inzichtelijk heeft m.b.t. de courtage:
- wat is er allemaal inbegrepen in eventuele opstartkosten en courtage?
- welke bijkomende kosten kunt u verwachten?
- moeten er kosten betaald worden bij het intrekken van de opdracht?
- zijn genoemde bedragen inclusief btw?

3. Presentatie
Kijk hoe verschillende makelaars hun aanbod presenteren. Is er aandacht besteed aan het verkoopklaar maken van de woning of oogt het huis rommelig? Staan er duidelijke foto’s met een goede belichting op internet? Een eerste indruk kunt u maar een keer maken en goede foto’s zijn dan ook onmisbaar.

4. Tijd
Kies een makelaar die de tijd neemt, voor u als verkoper maar ook voor potentiële kopers. Als mensen niet de tijd krijgen om een woning rustig te bezichtigen en hun vragen niet beantwoord worden, dan haakt een groot deel af. Ook het voeren van goede onderhandelingen kost tijd. Natuurlijk, in deze markt wordt uw woning toch wel verkocht. Maar uiteindelijk gaat het erom dat het beste resultaat behaald wordt, dat is immers uw winst.

5. Gevoel 
Vergeet naast alle praktische zaken ook uw gevoel niet. Een huis verkopen is vaak een emotionele gebeurtenis. Sluit de werkwijze van de makelaar aan bij uw wensen? Heeft u het gevoel dat de makelaar zich kan inleven in uw verhaal en uw woning en is er een klik? Zo ja, dan bent u vermoedelijk aan het juiste adres. 

Benieuwd hoe zo’n verkooptraject na het kiezen van uw makelaar verder verloopt? Vraag dan vrijblijvend onze informatieve verkoopbrochure aan. In deze brochure: 

  • zetten we de stappen die bij de verkoop van uw huis doorlopen worden op een rij
  • leggen we uit hoe we de te verwachte verkoopopbrengst bepalen
  • geven we u tips om uw huis klaar te maken voor de verkoop. 

Klik hier om de brochure aan te vragen. Geen zorgen, u ontvangt geen nieuwsbrieven en we gebruiken uw gegevens alleen voor het toesturen van de brochure.